Friday, May 9, 2014

VANG STAVKIRKE 




Vang stavkirke ( Polsk kosciol gorski naszego zbawyciela) også kjent som Swiatynia Wang ( Vang kirke) er en rekonstruksjon med gjenbruk av materialer fra den gamle stavkirke fra Vang i Valdres. Den står i dag i Karpacz i Karkonosze, som er en del av landskapet Schlesien i Polen.
Byggeår. ca. 1200/1842-1844
Teknikk. Stawerk
Materiale. Furu/ malmfuru
Stedet der stavkirken opprinnelig stod er merket med en liten skifesten inne på kirkegården, rett ved siden v trappen til sognets nye kirke. Dette er også stedet der den kjente Vangsteinen (runestein) fra 1000-tallet opprinnelig stod. Kirke ble reist det 12.og 13. århundre, og senere flyttet til og gjenreist i provinsen Schlesien i kongeriket Preussen i 1842.
Vang kirke er fortsatt i daglig bruk av stedets lutherske menighet, og den er blitt en viktig turistattraksjon for området.



HISTORIE
I 1832 bestemte det lokale herredsstyret at stavkirken skulle rives ned, siden den var med tiden blitt liten og noe falleferdig. Planene om å rive kirken og bygge en ny var kjent allerede i 1826, da maleren J.C Dahl gjorde er føste redningsforsøk.
Dahl ble også gjort et forsøk på å få kirke gjenreist på Heensåsen som annekskirke. Kut Nordsveen, en lokal gårdbruker, tilbød gratis tomt til kirken flyttet solgte jan gården sin og emigrerte til Amerika. I 1932 ble et monument reist til minne om ham.




Kilder : Wikipedia, google bilder.

No comments:

Post a Comment